from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Kempen Minum Air Kosong. April 3, 2011

Filed under: life in moscow,perubatan — muslimahbestari @ 6:45 pm

Assalamualaikum wbt.

Dalam pada masa orang di Malaysia menjalankan kempen menjelang pilihanraya dengan bermacam kaedah, saya pula di Moscow ni sedang menjalankan satu kempen. Iaitu kempen minum air kosong setiap hari. Haha pelik kan bunyinya? Minum air kosong pun sampai kena berkempen? Saya mewajibkan diri saya untuk minum air kosong paling kurang 0.5 liter setiap hari. Kalau boleh sampai 1 liter. Tapi mesti semua tertanya-tanya kenapa saya berkempen sampai macam tu sekali. Ada kisah di sebaliknya..

 

Satu hari tu, tengah-tengah saya menyapu rumah, tiba-tiba salah seorang teman serumah berkata, ” Aku ni minum air manis banyak pula lately.” Saya pun balas, “Aku pun sama. Nescafe tu dua kali sehari lagi. Pagi dengan malam. Tapi baru aku perasan, aku tak minum pun air kosong.” Dia pun cakap lagi, ” Ko ni gila ke Wani. Dehydrated la ko kalau minum Nescafe tapi tak minum air kosong. Rosak kidney (buah pinggang) ko nanti.” Saya balas, ” Ha’ahlah. Ya Allah ni kena jalankan kempen minum air kosong ni!”

 

Itulah permulaan kenapa saya mulakan kempen ni. Demi menjaga buah pinggang saya, dan tambah pula untuk mengelakkan penyakit Diabetes Mellitus (kencing manis) sebab asyik makan makanan bergula dan berkarbohidrat (seperti nasi, roti, mi dan yang makanan berkanji yang lain). Lagipun, minum air kosong ni boleh mencantikkan kulit supaya sentiasa lembap (moist) je. Tambah pula sekarang pun cuaca sudah makin naik suhunya. Dah makin panas. Jadi air dari badan makin banyak diserap. Kitalah yang kena ada inisiatif untuk tambah air dalam badan supaya tidak terhidrasi. Waaah. bahasa saya hari ni penuh dengan terma yang baru :mrgreen:

 

Jadi jomlah ikut saya berkempen. Kempen saya tak berat sebelah ok! Ianya baik untuk semua pihak πŸ˜€

Advertisements
 

Hargai diri anda April 1, 2011

Filed under: life in moscow — muslimahbestari @ 3:28 pm

Assalamualaikum wbt.

 

Saya ada berita gembira! Saya baru saja hargai diri saya dengan sebuah Nikon D40 tapi saya ni kedekut sikit. Saya beli ni pun yang second hand. Pada saya, jika nak beli tak kisah second hand pun, asalkan kondisi barang tu baik dan bagus, apa salahnya? Bukan jaga standard diri dengan beli yang first hand tapi mahal padahal keadaan barang tu sama saja. Itu pendapat saya la tapi saya tak aplikasikan perkara ini untuk semua benda. Untuk benda kecil-kecil boleh la :mrgreen:

Berbalik kepada cerita saya tadi, saya hadiahkan kamera tu untuk diri saya sempena hari lahir ke-24. Rasa nak jadikan kamera tu hadiah graduasi juga! Semangat tak? Hehe.. πŸ˜€ Jarang benar saya hadiahkan apa-apa barang untuk diri sendiri. Tapi baru sekarang nak buat diri termotivasi. Hehe.. Kadang-kadang memang kita kena reward diri kita ni. Supaya kita sayang diri kita. Kan?

 

Hurmm Mia, kalau ko terbaca post ni kan, jangan bagitahu siapa-siapa dulu tau. Nanti aku balik baru nak diorang tahu. Ko diam-diam tau! :mrgreen:

 

Malam tadi saya hantar seorang pegawai kedutaan balik Malaysia for good. Beliau sudahpun tamat perkhidmatan beliau di sini. Sampai saja di lapangan terbang Domodedovo, saya tengok setiap orang yang nak masuk ke terminal daftar masuk (check-in) harus di-scan. Semua ini jadi selepas insiden bom di lapangan terbang tersebut bulan Januari tahun ni. Jadi untuk langkah berjaga-jaga, pihak kerajaan menetapkan untuk meng-scan setiap pelawat, penumpang, pramugara/pramugari, juruterbang dan golongan yang seangkatan dengannya. Tapi dulu saya hanya dengar cerita saja sebab saya pun tak pernah pergi ke lapangan terbang Domodedovo selepas insiden bom tu, cuma malam tadi baru saya betul-betul hadapi keadaan tu. Kalau selalu saya ke airport saya bertolak 3 jam sebelum penerbangan, nampaknya kali ni untuk balik ke Malaysia selepas habis belajar, saya perlu bertolak 4 jam sebelum! Sebab barisan scan nak masuk airport tu memang panjang! Dengan orang bawa beg besar lagi, jadi memang kena bertolak 4 jam sebelum. Hurmm biasalah, Rusia.. Kadang-kadang kita ni kena bersabar saja. Itu jalan terbaik. Lepas tu senyum. Macam ni >> :mrgreen:

 

Hari ini saya tinggal di rumah seorang diri sebelum Fareena pulang dari kelas pukul 12.30 tadi. Sekarang beza masa Moscow-Malaysia hanya 4 jam. Kalau sekarang di Moscow pukul 2.23 oetang, di Malaysia pukul 6.23 petang. Tadi sebelum Fareena pulang, sempat saya masak tumis taugeh untuk makan tengahari dan marinate ayam untuk dibakar. Dan sebelum masuk Zuhur tadi, sempat lipat kain baju yang berlonggok tu. Sejak kena tumpu perhatian untuk peperiksaan akhir ni, saya jadi makin tak terurus. Baju pun tak lipat, meja belajar pun macam tongkang pecah, katil je kemas sebab nak buat tidur :mrgreen: Asal keadaan yang selesa dan kondusif je untuk belajar. Jangan tiru saya ye kawan-kawan. Anak dara tak elok perangai macam tu, nanti mak mertua tak suka πŸ˜›

 

Oklah, saya undur diri dulu buat masa ni. Saya mahu makan tengahari dan study sikit untuk usrah malam ni. Alhamdulillah Allah masih sayang pada saya.

 

**Mia (adik saya) dah kerja, saya balik saya nak pau duit dia suruh belanja saya! πŸ˜›

 

Perancangan selepas belajar March 30, 2011

Filed under: life in moscow — muslimahbestari @ 3:16 am

Assalamualaikum wbt.

 

Sekarang ini saya masih berjaga sebab tadi selepas menunaikan solat maghrib, saya tertidur sampailah pukul 11.30 malam. Bangun saja terus solat Isya dan terus buka buku. Kena berdisiplin lebih sikit sebab peperiksaan akhir sudah dekat. Lagi dua bulan seminggu saja. Itu bukan satu jangka masa yang panjang. Pejam celik, tahu-tahu esok dah nak pergi periksa.

 

Hari ini kelas saya petang. Kelas Parasitology. Kena pilih tajuk untuk pembentangan. Dan kumpulan kami memilih tajuk Cysticercosis. Salah satu penyakit yang disebabkan oleh cacing. Cacing jenis ini terdapat dalam daging babi yang tidak dimasak dengan betul. Hurmm ternyata hukum Allah memang sangat terbaik buat kesihatan badan kita, bukan? πŸ˜‰

 

Nak cakap pasal cacing malam-malam ni, rasa geli pula. Hehe.. Agak-agak nak cakap pasal apa ye? Hurmm rasanya macam tak ramai pun yang baca blog ni, jadi nak cerita banyak-banyak pun, macam tak seronok pula. Kalau dulu di blogspot, ramai juga yang singgah. Tapi disebabkan ada satu masa tu saya berehat panjang dari berblog tanpa sebarang notis (ada la nak dekat setahun!), jadi pembaca saya semua dah tak mengikuti perkembangan saya di Moscow ni. Tak mengapalah, siapa-siapa yang ada saja la.

 

Apa rancangan saya selepas habis belajar? Setiap orang mesti ada rancangan masing-masing bukan? Hurmm.. Apa rancangan saya eh? Jangka masa pendek insyaallah saya mahu ambil lesen kereta (kelakar bukan, dah tua bangka baru nak pergi ambil lesen kereta! :-P) dan kalau boleh mahu bercuti bersama keluarga. Dah lama benar nak bercuti bersama mereka. Selalu memang tak ada kesempatan. Hurmm apa lagi? Oh ye, saya bercadang mahu melawat semula sekolah lama saya yang saya sangat sayang itu >> SAMBEST!! Β Walaupun ramai cikgu yang dah pindah, atau junior-junior pun tak ada siapa yang saya kenal, tapi tak mengapa, yang penting semangat tu ada :mrgreen: Selepas tu kalau ada kesempatan, saya mahu berjumpa dengan KS! Tersangat rindu dengan kakak saya seorang ini. Tapi dia duduk jauh, harapnya Emak beri green light untuk saya ke Temerloh :mrgreen:

 

Jangka masa panjang pula. Lepas belajar, biasanya orang nak buat apa? Ramai kawan-kawan saya dah mendirikan rumah tangga selepas belajar. Jadi, saya pun nak lah! πŸ˜€ Hehehe.. Doakan la saya cepat-cepat eh. Lagipun, nanti sewaktu kerja dengar kata stress sangat-sangat, jadi kalau ada teman yang halal, lega sikit kepala otak. Hihi.. Lagi apa eh, oh, saya mahu mula bekerja, tapi kalau boleh mahu mula kerja selepas raya. Dah lama rasanya tak beraya dengan keluarga. Teringin juga nak merasa duit raya! Ish, sungguh tak patut benar saya ini. Dah tua-tua ni (Ah, tua lagi yang saya sebut!) masih mahu duit raya. Tapi apa salahnya kan, saya belum kerja lagi.. Hihi..

 

Hurmm setakat ni, itulah rancangan saya. Nak fikir banyak-banyak sangat rancangan pun, nanti takut tak tersempat nak buat. Oklah, saya mahu sambung belajar. Lama dah saya tersangkut kat sini. Adeh!

 

**Sekarang ni saya hantu dengar lagu lama-lama nyanyian Nada Murni. Macam sekarang ni saya sedang mendengar lagu Sunnah Berjuang! Terasa mahu berjuang..

 

Apabila tensi belajar. March 24, 2011

Filed under: life in moscow,love — muslimahbestari @ 11:06 pm

Assalamualaikum wbt.

 

Inilah kami budak-budak tak matang berposing apabila tak ada kerja (terutama apabila sudah tensi belajar) πŸ˜› Tapi ini semua bukan kerja saya. Ini kerja Fareena! Saya layan saja.

 

 

 

 

 

Inilah cerita kami kanak-kanak yang tak sedar diri, dah nak habis belajar tapi masih berperangai kebudak-budakan. Tapi nanti inilah memori yang takkan kami lupakan. Kalau ada KS lagi seronok!

 

**Countdown: Tinggal 2 bulan 2 minggu.

 

Cabaran sekali harung. March 21, 2011

Filed under: Cabaran Plurker,life in moscow — muslimahbestari @ 12:13 am

Assalamualaikum wbt.

 

Day 6 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet.


Day 7 – Your dream wedding.

Ringkas, mudah dan penuh barakah. Kalau boleh, tak naklah yang ada karaoke la muzik melalaikan dan yang seumpama dengannya. Insyallah. Mudah bukan? :mrgreen:

Day 8 – A song to match your mood.

Aku Tanpa CintaMu by Mirwana feat Jay Jay

Day 9 – A photo of the item you last purchased.

Ala, tak ada gambar la sebab dah tak ingat apa yang dibeli.

Day 10 – A photo of our favorite place to eat.

“Our”? Saya suka makan kat rumah. Saya masak sendiri.

Day 11 – What’s in your makeup bag?

Make up bag? Dalam beg make up saya ada krim muka, sikat, bedak dan vaseline sahaja. πŸ™‚

Day 12 – A photograph of the town you live in.

Ni yang lemah gambar-gambar ni. Saya tinggal di kampung sahaja. Kalau gambar bandar Moscow, nantilah saya attach.

Day 13 – Your favorite musician and why?

Sami Yusuf, Maher Zain. Because they deliver dakwah in their songs. Jadi mereka yang cenderung kepada lagu-lagu ni bolehlah tertarik kepada Islam. Kredit juga pada mereka sebab rupa mereka yang kacak. Huhu..

Day 14 – A TV show you’re currently addicted to.

Hurmm.. None. Saya kurang gemar tengok TV show.

Day 15 – Something you don’t leave the house without.

Passport and wallet.

**Kasih sayang Allah kepada hambaNya memang tak pernah pudar. Manusia yang selalu memudarkan kasih sayang terhadap Allah. T.T

**Permudahkanlah Ya Allah. Permudahkanlah.

 

Masa March 18, 2011

Filed under: life in moscow — muslimahbestari @ 3:06 am

Assalamualaikum wbt.

 

Demi masa. Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman dan mengerjaan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran. Al-Asr 1-3

 

Untuk saya, hanya tinggal dua bulan tiga minggu. Selepas itu bermulalah fasa yang baru buat saya. Alam dewasa yang mungkin akan mematangkan saya. Ya Allah, bantulah hambaMu ini. KepadaMu sahaja diri ini berserah.

 

**Kenapa kita boleh risau tentang peperiksaan dunia, tapi jarang benar risaukan peperiksaan akhirat? Ingatlah wahai hati.

 

Saya ini Pedantic March 14, 2011

Filed under: life in moscow,perubatan — muslimahbestari @ 9:45 pm

Assalamualaikum wbt.

 

Sekarang ni saya baru saja memasuki rotation Psychology. Hurm pelik kan dah tahun akhir pun masih ada rotation untuk subject ini. Orang lain mungkin dah lama dah masuk rotation ini tapi saya baru nak belajar. Hehehe..

 

Tapi apa yang menariknya hari ini, kami belajar tentang personality. Dan ada typical human personality yang relate dengan marital status and condition in family. Menarik bukan? Yang kami bincangkan ada 7 jenis: Introverted, Rigid, Irritable, Pedantic, Demonstrative, Dysthymia (Hypothymia), dan Hyperthymia. Bagaimana keadaan hidup 7 jenis orang ini? Bagaimana keadaan mereka apabila mereka dah berkeluarga? Bagaimana pula cara mereka bekerja? Bentuk badan mereka pula bagaimana berdasarkan jenis karakter mereka? Semua itu kami bincangkan dalam subjek Psychology ni. Memang menarik.

 

Sebagai contoh, saya ambil diri saya. Saya ini saya rasa jenis Pedantic. Pedantic atau anxious. Seorang yang mudah risau dalam setiap keadaan dan kehidupan. Boleh kata semua keadaan akan mengundang kerisauan saya. Pedantic ni bersifat altruistic, iaitu sifat yang sentiasa ingin memenuhi permintaan orang lain. Senang cerita, orang bersifat ini lebih mementingkan apa yang orang lain pandang kepada dirinya. Dia bukan jenis, “Ah, tak kisahlah apa orang cakap!” Ya! Dia kisah apa orang lain cakap tentang dirinya. Dan dia lebih memencilkan dirinya. Maksud pencil kat sini bukanlah totally exclude dirinya dari environment tapi dia lebih suka memerhati. Satu buruknya orang jenis ini adalah dia ada low self-appraisal. Dia sentiasa merasakan dirinya serba kekurangan jika mahu dibandingkan dengan orang lain. Setiap keputusan yang harus dilakukan, dia lebih suka meminta pendapat orang lain dan melakukan sendiri. Dia ni lebih suka bekerja, bukan sebab dia memang suka kerja, tapi sebab dia risaukan kerja dia dan berfikir tentangnya kalau dia tinggalkan kerjanya begitu saja. Jadi dia lebih suka habiskan kerjanya dahulu baru dia akan berasa tenang. Kalau bab belajar pula, dia sanggup tidak tidur selagi belum habis study apa yang dia target/aim. Hurmm. Bab kerja tadi dah cakap. Ha, kalau jadi doktor, cikgu saya tanya, apa doktor yang paling sesuai untuknya? Dia tak sesuai jadi HOD (Head Of Department) sebab dia terlalu mengikut apa kata orang. Dan tak boleh juga dalam Emergency Department sebab dia terlalu banyak berfikir. Kalau dalam bab buat duit, memang tak boleh buat duit sebab dia jenis cepat kasihan pada orang lain. Mungkin boleh jadi Therapist je kot? :mrgreen: Kalau orang lain kata tak ada duit, dia pun ada kemungkinan untuk cakap, “Bagilah apa yang ada saja.”

 

Dalam bab keluarga pula, dia ini seorang yang ikhlas. Dia sanggup lindung keluarga dia tapi masalahnya dia susah nak buat keputusan yang tepat. Jadi, orang yang ada karakter Pedantic ini tak sesuai untuk berpasangan dengan yang sama jenis. Ini teori je la, takdir Allah untuk jodoh kita tu Allah Maha Mengetahui :mrgreen: Kalau pun dia mahu buat perhubungan rahsia (secret affair), dia akan give up sebab dia akan lebih fikirkan keluarganya. Kiranya family first. Tapi disebabkan low self-appraisal, orang berkarakter ini kadang kala tidak boleh menjawab soalan dengan tepat kalau ditanya oleh anak-anaknya. Ini buatkan anak-anaknya MUNGKIN tak menghormatinya. Tapi mungkin saja lah kan. Tapi boleh katakan keluarganya nanti agak stabil disebabkan karakternya ini.

 

Belajar Psychology ini membuatkan kita lebih memahami pesakit kita. Penting juga Psychology ni kan? πŸ˜€

 

Mereka yang bersifat ini adalah orang yang mendengar. Yes, He/She is a good listener. My russian teacher once told us, “Being a doctor is being a good listener.” Itu saya setuju. Kadang-kadang pesakit kita datang kepada kita hanya ingin mencari teman berbual, walaupun memang pada masa yang sama ingin mendapatkan rawatan.

 

Mungkin ada pembaca di luar sana yang sama sifatnya dengan saya. Apa nasihat saya untuk diri sendiri? Tak apa, kita usaha mana yang termampu, sebab kita ada Allah. Biar Allah yang tentukan hala tuju kita mengikut apa yang kita usaha dan kita tawakkal.

 

**Lamanya saya tak update blog ni.

**Tahniah untuk Sarah Shukor atas pernikahannya kelmarin. Be a good, solehah and mithali wife. I am sure, life after nikah is much way better than living alone.