from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Cabaran untuk seorang Plurker January 14, 2011

Filed under: favourite,Uncategorized — muslimahbestari @ 7:06 pm

Assalamualaikum wbt.

 

Saya telah kembali berjumpa teman Plurk walaupun bukan selalu pun plurk tu. Sebab dah lama tak jumpa mereka, tu yang jenguk sekejap. Tup tup ada cabaran pula. Layan je la sahut. Terisi juga blog ni. :mrgreen:

 

Sebenarnya masa tengok blog Ainul haritu yang dapat tahu tentang cabaran ni. Jom kita tengok apa cabaran yang kita kena buat.

 

30 Days Blog Challenge

Day 1 – A photo of yourself and a description of how your day was.
Day 2 – A photo of something you ate today.
Day 3 – Your idea of the perfect first date.
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.
Day 5 – A photo of yourself two years ago.
Day 6 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet.
Day 7 – Your dream wedding.
Day 8 – A song to match your mood.
Day 9 – A photo of the item you last purchased.
Day 10 – A photo of our favorite place to eat.
Day 11 – What’s in your makeup bag?
Day 12 – A photograph of the town you live in.
Day 13 – Your favorite musician and why?
Day 14 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 15 – Something you don’t leave the house without.
Day 16 – Your celebrity crush.
Day 17 – A photo of you and your family.
Day 18 – Something you crave a lot.
Day 19 – Another picture of yourself.
Day 20 – The meaning behind your blog name.
Day 21 – A photo of something that makes you happy.
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 – 15 facts about you.
Day 24 – A photo of something that means a lot to you.
Day 25 – What’s in your purse?
Day 26 – A photo of somewhere you’ve been to.
Day 27 – A picture of you last year and now and how have you changed since then?
Day 28 – Your favorite movie.
Day 29 – Something you could never get tired of doing.
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days.

 

Semoga kita semua dapat manfaat. Plurk, plurk juga. Manfaat kena kongsi dengan semua 😉

Advertisements
 

7th Intervarsity Games in Kursk April 19, 2010

Filed under: favourite — muslimahbestari @ 8:59 pm
Tags:

Assalamualaikum wbt.

Aku baru sahaja pulang dari Kursk, menyertai Sukan Intervarsiti ke-7. Seperti biasa, sukan yang aku sertai adalah ping pong, sukan yang paling selamat aku kira tanpa cedera mahupun trauma kecil. Tak seperti sukan lain, yang memerlukan tenaga, dan mempunyai risiko untuk mendapat kecederaan. Ramai yang aku tengok dapat sakit kaki la, luka, terseliuh, hematoma dan sebagainya.

My teammates

Yang menyertai ping pong dalam kejohanan sukan itu hanya 3 universiti sahaja tapi kesemuanya kuat-kuat belaka. Team kami campur. Kiranya organizer buat team event. 1 men’s single , 1 women’s single , 1 men’s double , 1 women’s double & 1 mixed double. Aku main women’s double je. Mulanya nak layan je la main macam biasa, sebab kalau kalah pun, insyaallah pasti dapat medal walaupun bukan emas. Tapi tahulah kan, teammates aku semuanya chinese, mestilah nak yang terbaik. Jadi kita main sungguh-sungguh. Perlawanan pertama menyaksikan aku bertembung dengan Volgograd State Medical University (VSMU) dan kami menang straight 3 sets. Alhamdulillah. Ni main liga. Siapa mata terbanyak, masuk final. Perlawanan kedua berjumpa dengan Kursk State Medical University (KSMU). Dalam perlawanan yang ini la kami kalah 3 straight sets tapi masih melayakkan kami ke perlawanan akhir. Lawan dengan KSMU ni kami rasa berdebar.Mana taknya, kerja dorang asyik bagi bola cut, spin dan seumpama dengannya. Kalau perempuan main, kena ada skill ni. Kalau tak, tak ada advantage kat kita. Sebab kalah tu pun aku rasa sebab kami banyak buat kesalahan yang kecil. Jadi tips untuk bermain (bagi orang yang main ping pong la kan..) Jangan buat kesalahan kecil dan pastikan bola kita sentiasa masuk. Lagi satu, main jangan gopoh, just relax. Kalau nak smash tu, smash bila dah ada keyakinan dan smash betul-betul.

Dalam perlawanan akhir tu, yang single lelaki dan single perempuan dan menang. Jadi untuk universiti aku menang pingat emas, kami perlu menang satu je lagi. Aku pun main la, tapi aku main 4 sets. Set pertama dengan kedua aku kalah, tapi set ketiga menang. Set yang keempat tu kalah pula. Tapi masa kami kalah tu, double lelaki pula menang! Itu menjadikan kami merangkul kejuaraan selepas tahun lepas kami gagal mempertahankannya. Ini adalah kali kedua aku dapat emas sepanjang 3 tahun aku melibatkan diri dalam arena ping pong ni.

Our final opponents in white. We are in red.

Terima kasih kepada semua yang mendoakan kami. Alhamdulillah aku panjatkan kepada Allah SWT atas kurniaan dan rezekinya yang melimpah ruah. Mana taknya, sampai saja di Kursk, kami diberi hotel yang lengkap dengan jakuzi lagi. Makanan yang dihidangkan pun tak kurang hebatnya. Rasa asyik tak sabar je nak ambil next meal. Memang rasa tak nak miss la every meal tu. Sungguh berbeza dengan kali pertama aku datang Kursk masa tahun pertama dulu. Everything has improved!

My teammates in front of the Kursk State Medical University (KSMU)

**Untuk orang yang ada perlawanan ping pong  29 April ni, ko main betul-betul ek. Ni motivasi dari aku. Guna tips yang aku bagi tu. Dan doa banyak-banyak. Insyaallah korang boleh!

**See you next year in Moscow!

 

Kempen dengar nasyid April 7, 2010

Filed under: favourite — muslimahbestari @ 7:17 pm

Assalamualaikum wbt.

Kat sini, bila aku humming satu lagu English (contoh: Poker Face by Lady Gaga), semua orang kata: Waahh, tak sangka ko tahu lagu tu! Hahaa.. Ya! Aku memang buta dengan lagu-lagu sebegini. Maksud aku, lagu-lagu English ke, Russian ke, Melayu ke. Hurmm.. Lagu Melayu memang aku jarang dengar. Eh, bukan. Aku memang jarang dengar lagu. Kalau pun nak dengar lagu, usually nasyid songs suit me best. Bukan nak bangga ke apa ke, tapi aku dah terbiasa dengar lagu nasyid sejak dari sekolah menengah dulu. Lagu Rabbani la, Raihan la, Hijjaz la dan macam-macam kumpulan nasyid lagi la.

Sampai sekarang ni pun, walaupun sudah banyak kumpulan nasyid yang ditubuhkan, aku tetap suka kumpulan nasyid yang lama-lama. Lagi satu, aku suka juga nasyid yang berbahasa inggeris, contohnya Sami Yusuf, Maher Zain, Zain Bikha dan sebagainya. Aku ni kureng sikit nasyid yang berbaur cintan-cintun ni, kecuali cinta kepada Allah dan RasulNya. Kalau lagu tentang ibu bapa, persahabatan atau penciptaan alam, lagi best. Menusuk terus ke kalbu.

Kadang-kadang dengan nasyid ini membawa kita lebih dekat dengan Pencipta. Ye la,nasyid tu kan dikarang dan digubah sebagai cara kita mengingat kepadaNya. Ada satu contoh lagu: Hold My Hands by Maher Zain. Cubalah youtube ke, lepas tu dengar lagunya, sangat seronok. Di samping itu, ada juga nasyid yang ditulis dan didekasikan untuk ibu atau bapa. Sampaikan sekarang ini, nasyid hari lahir pun sudah ada!

Aku tak malu jika dikatakan ketinggalan zaman tak mengikuti lagu-lagu Barat. Kalau orang lain ada minat sendiri terhadap sesetengah genre lagu, aku pun ada juga. Tapi sekarang ini aku dah jumpa ramai orang yang suka kedua-dua genre (nasyid dan bukan nasyid). Kiranya sekarang ini nasyid dah mendapat tempat.

Apa kata kita buat kempen Satu Hari Satu Nasyid? Tiada salah pun. Memperbagaikan jenis lagu. Cubalah! Nasyid ni pun seronok. Trust me! 😉

For the beginning, let me present to you: Hold My Hands by Maher Zain