from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Hari I January 14, 2011

Filed under: Uncategorized — muslimahbestari @ 7:49 pm

Assalamualaikum wbt.

 

Hari I –  A photo of yourself and a description of how your day was.

 

Disebabkan saya baru sahaja reformat laptop kesayangan saya ini, maka saya tiada simpanan gambar sendiri. Tapi saya letak gambar yang menggambarkan diri saya.

Si kecil ini saya anggap sebagai diri saya sewaktu kecil dahulu. Seorang budak perempuan kecil yang suka toncet dua sampai kawan-kawan dia suka tarik rambut dia. Seorang budak perempuan kecil yang suka pakai gown sambil bergaya di depan kamera (rupanya memang banyak gambar saya waktu saya kecil dengan gown!). Tapi ada satu benda yang saya memang lain dengan gambar itu. Saya hitam! 😛

 

Baik.

 

Deskripsi hari saya pada hari ini: Kesabaran membuat hati senang.

 

Kisah 1.

Hari ini kelas Gynaecology di hospital yang sangat jauh (hari ini dah masuk hari ke-5 di hospital itu). Kesabaran bangun pagi buatkan hati rasa senang dan tenang. Setenang hari Jumaat yang indah dengan turunnya salji kecil-kecil (walaupun kadang-kadang salji tu masuk mulut huhu) meneman perjalanan ke hospital. Kesabaran bergerak ke hospital yang sangat jauh buat hati rasa senang walaupun terpaksa naik turun eskalator untuk tidak lambat sampai ke hospital. Dan semua kesabaran itu buatkan hati saya senang kerana dapat sampai ke kelas dengan selamat.

 

Kisah 2.

Perut berkeroncong bergendang-gendang. Ketika itu cikgu sedang memberi arahan untuk kami bentangkan tajuk masing-masing. Sabarlah perut. Nanti kita isi la makanan. Tapi padanlah muka sebab tak sarapan (memang tak sempat nak sarapan pun sebab kena keluar pagi). Kena bersabar. Dan dengan sabar itu, hati senang sebab tak lama lepas tu, cikgu bagi rehat untuk beli makanan atau apa yang patut. Ha, kan senang hati!

 

Kisah 3.

Ketika pulang dari kelas, kami bercadang untuk ambil masyrut (kenderaan awam seperti van sapu) supaya lebih senang hendak menyelesaikan urusan pembaharuan pas metro (supaya kami yang masih belajar ini dapat harga pelajar apabila menggunakan metro). Tapi tak sempat pun nak lintas jalan, masyrut pun terlepas. Tak apa, bersabar walaupun selalunya masyrut lain akan datang setiap 15-20 minit. Berkat kesabaran, baru 10 minit tunggu, masyrut lain dah datang. Alhamdulillah. Kan hati senang..

 

Kisah 4.

Sampai saja kaunter pembaharuan pas metro, sudah 2.15 petang (kaunter tutup untuk rehat dari pukul 2 sehingga 2.45). Tak mengapa. Sabar saja, insyaallah mudah nanti. Kami pergi singgah Shokoladnitsa (satu kedai kopi, baca: Coffee House) sementara tunggu kaunter buka semula. Tapi pergi sana, kedai tu penuh pula. Tak apa la, jalan dulu la keliling bangunan tu kemudian datang semula. Bila datang je semula ke Shokoladnitsa, ada tempat kosong yang sangat selesa. Alhamdulillah. Dapat juga lepaskan lelah kepenatan travel jauh. Dapat lagi memanaskan badan dari kesejukan luar. Kan hati senang?

 

Betapa sabar itu cantik budinya. Melengkapkan sebahagian iman. Dan hati pun senang! Tambah lagi hari Jumaat. Ada seorang kakak itu selalu kongsi: Jumaat itu wardah. Cantik kan sususan Allah buat kita? Kita saja yang tidak tahu.

 

**Semalam saya cakap, “Forecast hari ini cakap akan ada snow. Tapi agak-agak Tuhan kata apa? Snow ke tak?” Dan teman saya pula membalas, “Sebab itu kita sendiri tak tahu esok apa pula keadaannya sebab semua itu urusan Tuhan.” Kesimpulannya: Usah bergantung sangat pada forecast. Rujuk saja boleh :mrgreen:

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s