from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Pakar Bedah bukan pilihanku June 12, 2010

Filed under: perubatan — muslimahbestari @ 1:07 am

Assalamualaikum wbt.

Hari ini aku baru saja menduduki peperiksaan untuk subjek pertama aku untuk tahun 5 iaitu Surgery. Bila belajar Surgery ni, barulah aku tahu betapa susahnya untuk menjadi seorang pakar bedah. Susah payah yang dilalui dengan belajar menggunakan buku setebal 2 timbunan kertas A4 Double A yang dijual di kedai-kedai buku tu! Tidak hairanlah kalau pakar bedah ni, semua ilmu berada di hujung jarinya saja! Cakaplah apa saja, acute appendicitis, acute cholecystitis calculous type, lung cancer, Krukenberg tumour, Mirizzi syndrome, bla.. bla.. bla.. semua pasti sudah ada dalam ingatan.

Kertas double A yang menjadi bahan perbandingan.

Hari ini semua examiners adalah pakar bedah lelaki. Betapa garangnya muka semua mereka itu. Nak jawab pun takut. Tapi nak buat macam mana, kena juga hadapi. Kalau diam saja, tak ke mana la jawabnya. Alamat repeat paper la. Tapi sudah terlanjur aku selajar susah payah sampai tahun 5 ni, takkan aku nak drop pula kan. Tabahkan je la hati, baca Bismillah semoga lancarkan lidah untuk menjawab dan pergi oral. Akhirnya, alhamdulillah habis juga aku exam dengan menjawab dua kes berkaitan peritotinis secondary to appencdicitis dan acute cholecytitis calculous type with history of 2 attacks of myocardial infarction.

Apabila keluar dari dewan peperiksaan tu, rasa macam keluar dewan exam time SPM dulu. Berbincang dengan kawan-kawan apa soalan yang mereka dapat dan macam mana cara surgeon tu tanya. Memang la orang kata “kaw kaw punya tanya“. Balik je, terasa macam pening pula kepala. Ye la, berat kepala bila semua ilmu yang diketahui dikeluarkan dalam bentuk oral. Memang la susah.

Aku tak pernah cerita tentang kesusahan belajar Perubatan ni. Tapi in fact, memang susah sangat-sangat. Saja malas bercerita, nanti meruntuhkan motivasi orang yang mahu ambil medicine pula. Tapi tak apa, bersusah-susah dahulu, menyenangkan orang kemudian. Kenapa menyenangkan orang? Ye la, kita berkhidmat untuk menolong orang dalam kesakitan. Hari ini hari dia, mana tahu esok lusa hari kita pula?

Jika diberi pilihan, dalam banyak-banyak specialities, menjadi pakar bedahlah antara pilihan terakhir akan aku buat. Aku jenis bukan tangan pakar bedah. Belajar untuk menjadi pakar bedah ini lama. Sebab tu pakar bedah ini antara golongan yang hebat. Lagipun, proses untuk menjadi pakar bedah ini mengambil masa yang agak banyak. Jadi, untuk membahagikan masa dengan kerja, belajar dan keluarga, aku merasakan yang aku memang takkan mampu untuk bahagikan masa aku kepada banyak bahagian begitu. Pengurusan masa yang bijak adalah membahagikan masa dengan sama rata tanpa melebihkan yang satu dan mengabaikan yang lain. Itu baru pengurusan masa yang tip top!

Samalah susahnya kalau ambil bidang lain pun. Aku bercerita tentang perubatan sebab aku ambil bahagian ini. Kalau orang lain nak berkongsi tentang bidang mereka, contohnya perundangan, ekonomi dan perniagaan, kewartawanan, perguruan dan sebagainya, amatlah dialu-alukan. Aku suka juga mendengar dan mengambil tahu cara mereka belajar bagaimana. Selalu juga kakak-kaka aku bercerita tentang zaman mereka belajar dulu. Ada yang ambil ekonomi, rekaan fesyen, perhotelan dan sebagainya. Seronoklah mendengar mereka bercerita. Kesusahan mereka sebelum menjadikan mereka yang sekarang ini.

Apa pun, kalau diberi pilihan, I am not going to be a surgeon. Tapi kuasa Allah, kita tak boleh lawan. Kalau Allah takdirkan aku jadi pakar bedah, Kun Fayakun. Wallahu a’lam.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s