from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Betapa Allah itu Maha Adil June 7, 2010

Filed under: perubatan — muslimahbestari @ 1:25 am

Assalamualaikum wbt.

Sekarang aku tengah berusaha membaca tajuk Malaria untuk subjek Infectious Diseases. Walaupun baru separuh membaca nota, aku tiba-tiba teringat akan doktor yang memberi lecture tajuk Malaria ini. Malaria ini adalah satu jangkitan yang dibawa oleh seekor nyamuk betina yang dikenali sebagai Anopheles. Nyamuk ini adalah tempat kepada membiaknya parasit malaria (vector). Manusia dijangkiti dengan penyakit ini setelah digigit oleh nyamuk ini. Salah satu bahagian lecture beliau adalah:

Genetic resistance towards malarial infection.

1. Individual immunological status.

2. Newborns who passively receive antibody from mother.

Penerangan kepada tahap imuniti seorang individu itu merujuk kepada dua kumpulan. Pertama, mereka yang mempunyai perubahan genetik dalam sel darah merah, seperti Thalassemia, sickle-cell anemia, dsb. Yang kedua pula, individu pembawa gene kekurangan enzim Glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD deficiency).


Mereka ini ditakdirkan Allah mempunyai penyakit yang melibatkan sel darah merah. Tetapi Maha Pengasih dan Adil nya Allah, mereka antara individu yang apabila dijangkiti oleh demam malaria, mereka tidak seteruk jika nak dibandingkan dengan individu biasa. Kenapa aku kata betapa Allah itu Maha Adil? Kerana mereka yang menghidapi penyakit tersebut ada yang tidak boleh menerima ubat anti-malaria. Contoh macam G6PD tadi, mereka tidak boleh mengambil ubat anti malaria sembarangan kerana ianya boleh menyebabkan mereka mendapat anemia yang teruk (hemolytic anemia) sebagai reaksi terhadap ubat tersebut. Sudahlah sejak azali lagi mereka ini ada anemia, jika ambil ubat anti-malaria, anemia mereka boleh menyebabkan mereka kekurangan sel darah merah pembawa oksigen kepada semua tisu dalam badan.

Dan bayi-bayi yang baru lahir, jika kita tahu, mereka ini adalah golongan yang mempunyai kadar imuniti yang sangat rendah. Tetapi dengan bantuan susu ibu yang mengandungi antibodi untuk daya ketahanan tubuh, mereka antara golongan yang terselamat dari jangkitan teruk malaria. Selain itu, secara saintifiknya, bayi ini mempunya sejenis hemoglobin jenis HbF. HbF inilah juga menghindarkan bayi terkena jangkitan malaria yang boleh membunuh.

Mungkin apa yang aku cerita ini kurang difahami tetapi sungguh, apabila aku belajar bidang ini, aku merasakan Allah itu memang Maha segalanya. Syukur dipanjatkan kepadaNya. Mungkin ini satu kelemahan aku untuk menerangkan apa yang aku belajar dalam bahasa Melayu. Kadang kala agak sukar untuk mencari terma dalam bahasa yang lebih mudah supaya orang biasa yang tidak mempunyai peluang belajar perubatan, boleh faham apa sebenarnya tentang sesuatu jenis penyakit itu.

**Rajin pula aku mengupdate blog ini. Dah, pergi belajar!

Advertisements
 

One Response to “Betapa Allah itu Maha Adil”

  1. Achmed Says:

    terima kasih atas perkongsian ini. paham sikit-sikit cikgu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s