from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Australia Bumi Kangaru & Koala April 8, 2010

Filed under: Jelajah Bumi Tuhan,travel — muslimahbestari @ 12:34 am

Assalamualaikum wbt.

Kalau tak silap aku, cuti musim panas tahun lepas, aku habiskan lebih kurang 2 minggu di Australia, melawat Kak Mija dan Mia di sana. Walaupun waktu itu bahana H1N1 sangatlah meluap-luap, tapi aku lebih rela meletakkan diri aku dalam risiko daripada menggadaikan duit tiket kapal terbang aku ke sana walaupun hanya menaiki Air Asia. Aku pergi bukanlah seorang dan juga bukanlah dengan keluarga, tapi dengan kawan aku lagi dua orang. Kiranya kami bertiga lah.

 

 

Dari Kuala Lumpur, kami turun di Melbourne. Sampai Melbourne, Kak Mija jemput kami dari lapangan terbang. Di lapangan terbang Melbourne itu barulah aku merasai betapa lamanya nak lepas imigresen. Dipunggahnya semua beg aku nak tengok apa isi yang aku bawa dari Malaysia. Untuk makluman, kalau bawa Milo, diorang akan ambil ye kawan-kawan! Mereka tak benarkan sebarang produk berunsur susu atau daging dibawa masuk. Sekadar berkongsi, kot-kot la ada yang nak pergi Australia ke lepas ni kan.. 😉

 

Sampai di Melbourne, tinggal satu dua hari, terbang pula ke Sydney. Biasalah, naik kapal terbang murah je, itu barulah pelancongan secara bijak! Dari Sydney, kami ke Brisbane dan melawat sekali Gold Coast (main rides la apa lagi!). Dari Brisbane kami terus ke Adelaide melawat adik aku yang cengeng! Hahahaha.. Just kidding. 😛 Di Adelaide la aku merasa pegang koala yang hampir pupus itu dan memberi makan kepada kangaru yang sentiasa lapar! Tapi satu benda yang aku tak tahan bila pergi jumpa kangaru tu, baunya Ya Allah, enggak tahan…

 

 

 

 

 

 

 

Pengalaman di Australia sangat bermakna. Selain berjumpa dengan adik beradik, aku juga sempat berjumpa dengan sahabat lama aku, Fahimah dan Athirah. Aku juga berkesempatan untuk berkenalan dengan geng adik aku yang havoc itu! Huhuhu.. Terima kasih atas layanan kalian. Rumah tu memang best, dah la besar, ada halaman belakang pula tu.Ok, sekarang tengoklah beberapa keping gambar yang sempat aku kongsikan dengan kalian.

Dreamworld, di Gold Coast yang mendirikan pelbagai jenis rides yang kebanyakannya menduga keberanian aku.

Inilah adik aku yang bertuah itu! Ada gaya adik beradik tak? Huhuhuhuu

Ni wallaby, bukan kanggaru. Baru teringat. Dia ini kerjanya asyik minta makanan saja. Habis biskut aku kat dia saja. Hehehehe. Tapi tak apa, ianya pengalaman seumur hidup.

Sang koala yang berat. Dia malu kot tak nak pandang kamera. Aku je yang syok sendiri posing! huhuhuu

**Satu benda yang aku suka tentang Australia, sangat mudah untuk melaksanakan tuntutan agama, tak macam di Moscow yang musimnya tak menentu. Sejuk memanjang. Jika di Australia, di parking lot bertar pun boleh buat jemaah. Unik bukan?

Advertisements
 

8 Responses to “Australia Bumi Kangaru & Koala”

  1. yellowrose Says:

    cite la lebih detail…hehehe

  2. akak Says:

    Ala..akak ada patung koala je. Tu pun yg paling kecik..hehe

  3. Mia Says:

    Mana ada aku cengeng! (btw, dah lupa cengeng tu apa).

    aku memang best, kawan-kawan aku memang best. rumah aku memang best. kesimpulannya.. miabest!

  4. saleha Says:

    salam.
    saya saleha dari UTM. saya dan coursemate saya bercadang nak buat GOP (Global Outreach Programme) ke melbourne. saya nak tanya lebih lanjut mengenai melbourne. harap sudi berkongsi. oh, ya! salam perkenalan!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s