from little hands

Yakin pada diri, serah padaNya, insyaAllah segalanya OK!

Khutbah Terakhir Rasulullah April 6, 2010

Filed under: Uncategorized — muslimahbestari @ 8:42 pm

Assalamualaikum wbt.

Tadi aku baca blog adik aku (you know who you are). Ada satu video di sana. Video tu buatkan aku terpana. Di akhir video itu, ada satu benda yang buatkan aku kalah dengan air mata; iaitu pesanan Rasulullah SAW dalam khutbah Baginda yang terakhir pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah. Kamu boleh baca khutbah Baginda ini yang antara kandungannya mengingatkan kita banyak perkara.

Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

Secara peribadi, aku belum pernah membaca khutbah terakhir Baginda ini secara penuh. Aku hanya tahu yang ini: Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku. Akan tetapi, sungguh, sungguh tersentuh ucapan Rasulullah dipermulaan khutbah Baginda dan pesan Baginda supaya sampaikan kepada yang lain. Memang, sungguh Baginda sudah sampaikan risalahNya kepada kita. Kita saja belum ambil sepenuhnya dan sampaikan kepada orang lain.

**Aku kembali membaca Raheeq Makhtoum. Seronok! Kalah novel terbitan alaf 21! Kadang tersenyum, kadang menitis air mata. Jika kita tidak membaca Sirah Nabawiyah kita sendiri, siapa lagi mahu membaca? Kalau sejarah dunia kita boleh hafal, sirah Rasulullah pasti senang saja bukan? 😉

Advertisements
 

3 Responses to “Khutbah Terakhir Rasulullah”

  1. diba Says:

    sgt menyentuh hati. Rasulullah sgt sygkn umatnya walopn x pnh btemu, smg kita diberi peluang utk menyayangi baginda sbgmana baginda menyintai kita sume. amin~

  2. Mia Says:

    tahu 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s